Franziska



Hej!
Den 4 oktober så ska vi (delar av KMT05/06/07) och några till på Franziska på stadsteatern. Jag var på ett så kallat publikuniversitet i onsdags där man fick information om pjäsen. Franziska är alltså skriven av Frank Wedekind (1864-1918). Den spelades i Tyskland 1912. Då hann tre föreställningar spelas innan pjäsen lades ned på grund av censur.

Franziska har bland annat spelats på scener i London och Paris men aldrig tidigare i Sverige. Översättningen av pjäsen har gjorts till den här uppsättningen. När skådespelarna först fick manus så förstod inte alla vad pjäsen handlade om...

Handling:
Franziska handlar om Franziska. Franziska är en tjej på 18 år som bor i Tyskland. Hon upplever att hon har en något trång tillvaro och vill bryta sig ut. En kväll så knackar det ¨på hennes sovrumsfönster och en musikmanager kommer in i hennes rum. Franziska gör en deal med musikmanagern. Hon får njuta av livet i två år som man. Efter de två åren blir hon managerns "slavinna" för resten av hennes liv. Managern tar med henne på en resa och gör henne till världsberömd artist.

I Franziska så är det ungefär 65 roller och ensemblen består av nio skådespelare. Av de nio har två varsin roll (Göran Engman som managern och Linda Lönnerfeldt som Franziska). Övriga i ensemblen är Emil Almén, Josefin Ankarberg, Viveca Dahlén, Anna Lyons, Fredrik Meyer, Aksel Morisse och Crister Olsson.

Regin står Carolina Frände för. Under publikuniversitetet så berättade hon att den "skiljevägg" som ofta finns mellan publiken och skådespelarna inte är så viktig i Franziska. I vissa scener så finns den där och i andra inte. I föreställningen så finns det texter av bland andra Freud och Strindberg. Det finns även en vetenskaplig text om lejon. I föreställningen har man också med 17-18 låtar. Föreställningen har premiär den 4 oktober och beräknas bli 3,5 timmar (INKL. paus).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback