Franziska



Hej!
Den 4 oktober så ska vi (delar av KMT05/06/07) och några till på Franziska på stadsteatern. Jag var på ett så kallat publikuniversitet i onsdags där man fick information om pjäsen. Franziska är alltså skriven av Frank Wedekind (1864-1918). Den spelades i Tyskland 1912. Då hann tre föreställningar spelas innan pjäsen lades ned på grund av censur.

Franziska har bland annat spelats på scener i London och Paris men aldrig tidigare i Sverige. Översättningen av pjäsen har gjorts till den här uppsättningen. När skådespelarna först fick manus så förstod inte alla vad pjäsen handlade om...

Handling:
Franziska handlar om Franziska. Franziska är en tjej på 18 år som bor i Tyskland. Hon upplever att hon har en något trång tillvaro och vill bryta sig ut. En kväll så knackar det ¨på hennes sovrumsfönster och en musikmanager kommer in i hennes rum. Franziska gör en deal med musikmanagern. Hon får njuta av livet i två år som man. Efter de två åren blir hon managerns "slavinna" för resten av hennes liv. Managern tar med henne på en resa och gör henne till världsberömd artist.

I Franziska så är det ungefär 65 roller och ensemblen består av nio skådespelare. Av de nio har två varsin roll (Göran Engman som managern och Linda Lönnerfeldt som Franziska). Övriga i ensemblen är Emil Almén, Josefin Ankarberg, Viveca Dahlén, Anna Lyons, Fredrik Meyer, Aksel Morisse och Crister Olsson.

Regin står Carolina Frände för. Under publikuniversitetet så berättade hon att den "skiljevägg" som ofta finns mellan publiken och skådespelarna inte är så viktig i Franziska. I vissa scener så finns den där och i andra inte. I föreställningen så finns det texter av bland andra Freud och Strindberg. Det finns även en vetenskaplig text om lejon. I föreställningen har man också med 17-18 låtar. Föreställningen har premiär den 4 oktober och beräknas bli 3,5 timmar (INKL. paus).

Insändare: Bussar till Österbybruk

Hej!
Jag har skrivit en insändare om bussar till Österbybruk. Om det är någon som vill stå bakom den så kan ni skicka för- och efternamn till mig så skriver jag in er. Skriv gärna klass också eller om ni är ordförande eller något i något. =)



Österbybruk - Östhammars kommun eller Uppsala kommun?


UL och politiker i Östhammars kommun!

Elevrådet på Bruksgymnasiet lämnade förra terminen in en skrivelse om bussarna till Österbybruk. Vi skrev att vi vill att eleverna från Österbybruk skulle få en skolbuss på eftermiddagen som är anpassad till skolans tider. Detta har inte hänt. Varför?


Buss 817 som går från Gimo till Österbybruk går 18 turer varje dag. Om man åker från Österbybruk till Gimo så går det 16 turer per dag. Den senaste turen tillbaka till Österbybruk går klockan 22.45. Buss 823 som går från Österbybruk till Uppsala går däremot 24 turer varje dag. Åker man från Uppsala till Österbybruk så har man 22 turer att välja på. Den senaste bussen som går från Uppsala till Österbybruk går klockan 02.20. De som vill åka från Gimo till Österbybruk kan ha uppemot två timmar mellan bussarna.


Österbybruk hör enligt Östhammars kommuns information till Östhammars kommun. Ändå är det lättare att ta sig till Uppsala än till Gimo. Hur kommer det sig? Det är 19 km mellan Österbybruk och Gimo och 46 km mellan Österbybruk och Uppsala. Ändå är det lättare att ta sig till Uppsala än till Gimo. Varför?


Det här borde vara en fråga även för våra skolpolitiker i kommunen. Vill ni inte att elever från Österbybruk ska välja Bruksgymnasiet i Gimo för sina gymnasiestudier? Det är ju mycket lättare att ta sig in till Uppsala och framförallt lättare att ta sig hem igen. Det tar cirka 65 minuter att åka från Uppsala till Österbybruk och bara 20 minuter från Gimo till Österbybruk. Även om restiderna skiljer sig så mycket så kan eleverna i Gimo ha uppemot två timmars väntetid på sin buss.


På eftermiddagen runt klockan 16.20 så går det skolbussar från Bruksgymnasiet till i stort sett ALLA orter UTOM Österbybruk. Det går skolbussar förbi Valö, ut till Hargshamn, till Alunda, Östhammar och Öregrund men INTE till Österbybruk. Eleverna slutar 16.20 och bussen till Österbybruk går klockan 16.20. Den går inte från Bruksgymnasiet utan den går nerifrån sporthallen. Varför kan inte eleverna från Österbybruk få en skolbuss hem?


Eleverna från Österbybruk bör få en skolbuss hem på eftermiddagarna och UL bör också sätta in en buss till Österbybruk som går mitt på dagen så att det inte är en väntetid på uppemot två timmar för Österbybruksbor. Majoriteten av de elever som går på Bruksgymnasiet har inte körkort och kan inte köra bil till skolan. Många har inte ens åldern inne för körkort. De är alltså beroende av bussarna för att komma till och från skolan. Eller det kanske är så att Österbybruk ska börja räknas till Uppsala kommun? Skolpolitikerna i Östhammars kommun kanske inte tycker att det är så viktigt att eleverna från Österbybruk väljer Bruksgymnasiet, eller?


Linus Törneberg, ordförande för Bruksgymnasiets elevråd


Fången på fyren

image55
Foto: Markus Gårder

Idag var jag på Fången på fyren på Uppsala stadsteater. Den var otroligt bra och jag rekommenderar er att se den :) Nedan lite om den från stadsteaterns hemsida.

Ett ryskt oljefartyg går på grund vid Fifång i Södertäljeviken. Sjöfartsverket skyller på
lotsen för att mörklägga att de slarvat med sjökortet och slippa betala för sanering.
Tjänstemannen och kartografen Anders Ahlmark visar stort civilkurage och betalar ett
högt pris då han väljer att avslöja lögnen.

Har du civilkurage?
Skulle du våga stå upp för rätt och sanning, oavsett följderna?

Fredag

Ok, vi tar väl hela dagen då. Vi började med håltimme. Jag var lika förvirrad som vanligt och glömde att Kalle var borta så jag kom till skolan ändå. Men det gjorde inget, jag tränade engelskglosor istället. Sen hade vi produktion där vi först kollade klart på film och sen gjorde en liten scen. Jag och Linda gjorde en. Jag kan avslöja så mycket som att jag är en överläkare med ett illaluktande skåp...


Efter det var det lunch och sen engelsklektion med förhör och film. Vi har börjat titta på Bowling for Columbine då vårt tema är "Vapen i USA". Det är väldigt intressant.


Sen så hade vi idrott (eller hur?). Då spelade vi brännboll. Jag har aldrig i hela mitt liv lyckats varva på brännboll men idag lyckades jag göra det TVÅ gånger :). Efter idrotten så hade vi samhällskunskap. Då fick vi reda på lite om statistik. Så som att de flesta brott begås av ungdomar MEN det är oftast små brott. Män begår fler brott än kvinnor. Då sa Ellen att det är ju bra att kvinnor är bra på något. Då beror det ju på hur man ser på saken, män är tydligen bra på att begå brott... :) Sen är vi mycket snällare på landet, här begås inte lika mycket brott som i storstäderna. Sen så hörde jag också att vi i Östhammars kommun var lugnast i länet :)


Sen åkte jag hem. Jag hann äta lite och sen åkte jag in till Uppsala igen för att titta på "Fången på fyren". Den var bra. Sen så har jag haft tur idag också. I Gimo träffade jag på en som jag kände så jag fick åka bil till Alunda. Då hade jag en resa kvar på skolkortet så jag kunde åka på det till Uppsala :). Sen när teatern var slut så gick jag till busshållplatsen och då hade 886 stannat vid ett rödljus så busschauffören släppte på mig :). På 886 så står det också "Använd bältet!" - men 886 har inga bälten. Någon som kan förklara detta?


Dagens citat får bli en raggningsreplik som jag fick på ett kort på stadsteatern under Kulturnatten:
"Alla dessa kurvor och jag som inte har några bromsar!"


So long and sleep well because tomorrow is a new day!
Linus


Annorlunda lärare, bra eller dåligt?

Det blev lite debatt om detta på pedagogiskt ledarskap. Jag kom inte på något bra att säga just då, så jag skrev ner det istället. Ida skötte diskussionen så bra! :) Btw, är inte så duktig på att uppdatera bloggen just nu så jag hänvisar till min bilddagbok (linusoskar.bilddagboken.se) där det just nu också pågår ett spännande hunkmaraton =)...


DEBATT: ANNORLUNDA LÄRARE, BRA ELLER DÅLIGT?
Under dagens lektion i pedagogiskt ledarskap så kom vi in på en mycket intressant diskussion om lärare och lärares påverkan på elever. Vi hade en person som var syntare men som blivit tvungen att bland annat byta frisyr för att få undervisa. Vi hade några som tyckte att detta var fel och så hade vi några som tyckte att lärare inte ska se ut hur som helst.

Ska inte lärare få ha en egen personlighet? Om en lärare måste ändra på sin klädstil eller annat som utmärker denne lärares personlighet så tycker jag att det är fel. Att barn och ungdomar påverkas på olika sätt från olika håll tycker jag är bra. Jag tror att det är en av de saker som stärker oss som människor.

Om man bara skulle undervisas av samma sorts personer och inte ha någon erfarenhet av hur andra sorts människor tänker så blir man väldigt trångsynt. Om man däremot skulle få erfarenheter av många olika sorters människor så blir man starkare som individ och man får ett vidare synsätt.

Jag menar, om vi ska börja neka personer med en viss klädstil eller frisyr att ha ett jobb som involverar barn och ungdomar så kanske vi nästan ska utesluta alla? Då kan vi ju inte ha lärare som är politiskt aktiva, det kan ju påverka barnen. En socialdemokrat kanske skulle vägra att låta en moderat undervisa dennes barn.

Vi kanske inte kan ha lärare som är troende. Det kan också påverka barnen. En kristen förälder kanske inte alls vill att en muslim skulle undervisa hans eller hennes barn. Vi kan inte låta människor med en annan sexuell läggning undervisa barn. En homosexuell förälder skulle säkert vägra låta sitt barn bli undervisat av en homofobisk lärare.

Om vi nu har tagit bort de personer som skulle kunna påverka eleven på något sätt så har vi en ganska konstig lärare kvar. Läraren skulle klä sig i en grå nyans som inte väcker uppseende. Läraren skulle ha en frisyr som ingen lade märke till. Läraren skulle inte vara politiskt aktiv, för säkerhets skull kanske denne inte ska rösta i några val heller, för att vara på den säkra sidan.

Läraren skulle inte tro på någonting. Denne skulle inte ens kunna vara ateist. Det bästa vore om läraren lät bli att fundera på frågor om livet överhuvudtaget. Då behöver inte denne lärare fundera på vad han eller hon tror på. Läraren skulle inte ha någon sexuell läggning. Alltså en person som inte attraheras av någonting och som lever i celibat. Då skulle läraren inte kunna påverka några elever alls.

Då frågar jag mig, hur roligt är det att lyssna på denne lärare? Läraren har inga egna åsikter om någonting, för det kan ju påverka eleverna. Läraren kan inte ha några livserfarenheter att dela med sig av, för det kan ju eleverna påverkas av. Läraren skulle lära eleverna att ett plus ett var två. Eleverna skulle inte få lära sig något om livet, ingenting om de kunskaper som man kan ha större nytta av utanför skolan.

Eleverna skulle inte få lära sig om rätt och fel, för då tar ju läraren ställning till något och det kan ju påverka eleverna. Visst låter det alldeles galet? Det tycker i alla fall jag. Därför anser jag att vi ska ha olika sorters människor i skolans värld och barnens uppväxt. Olika förebilder som lär eleverna att se livet i en större utsträckning och mer nyanserat idag. Den så kallade heteronormen skulle kanske till slut kunna försvinna. Då skulle alla kunna vara som de ville och dagens diskussion skulle aldrig ha ägt rum.

Linus Törneberg, KMT06