Konsten att hoppa jämfota och stå still

Denna ledare var med i ett nummer av Östhammars Nyheter.

God morgon (eller god kväll beroende på när ni läser tidningen)!
Har ni provat att hoppa jämfota? Det är ju ingen konst. Ställ dig upp vid frukostbordet och hoppa lite jämfota. Du ser, kanske inte så svårt. Nu ska du istället stå still. Just det, stå helt still. Räkna till 15. Nej, inte stå och väga. Hela foten ska vara i golvet och du ska stå helt still! Bra, precis så. Nu ska vi ha lite roligt och göra båda sakerna samtidigt. Har du någon bra lösning på hur man hoppar jämfota samtidigt som man står still?

Nej, det går väl inte? Så ska man ju inte heller göra många saker samtidigt. Först hoppar man jämfota och SEN står man still. Du ska ju inte heller äta fil (som du slänger in med höger hand) samtidigt som du med vänster hand håller upp kaffekoppen och häller in kaffe. Det blir ju svårt att äta och dricka samtidigt, eller?

En ny övning för att bevisa att det inte går. Slå upp sidan sex i tidningen. Ja, bläddra inte bort mig då förstås, då vet du ju inte vad du ska göra. Så läser du första bästa artikel på sidan sex SAMTIDIGT som du fortsätter läsa här. Är det förvirrande? Jag vet, man ska inte försöka göra flera saker samtidigt.

Okej, för säkerhets skull är det väl bäst att jag skriver att man ibland måste göra flera saker samtidigt. När man kör bil till exempel. Det går ju inte att bara bromsa utan att hålla ner kopplingen, då blir det ju motorstopp. Oftast ska du i alla fall göra en sak i taget.

Du kan testa hur bra koordinationsförmåga du har. Gå till skrubben och hämta fönsterputs och en trasa. Ställ dig vid närmaste fönster (ja, du kan ta med dig tidningen). Hämta förresten en disktrasa också. Står du vid fönstret nu? Bra. Då tar du trasan (som du har på fönsterputs på) och tvättar fönstret genom cirkulerande rörelser. Den andra trasan torkar du av fönsterbrädan med. Inte med cirkulerande rörelser utan sidledes. Klarade du av det? Då har du bra
koordinationsförmåga. Du kan ju också testa det genom att klappa dig på huvudet med en hand och göra små cirklar på magen med den andra. Det är dock inte lika roligt och fönstren blir inte lika rena då...

Nej vet ni vad. Kolla på klockan? Har ni bråttom? Oj då, ja, det kanske är mitt fel. Förlåt, förlåt! Nu gäller det att skynda sig. Ät upp smörgåsen. Ta med kaffet in på toaletten, ta med tandborsten. Spring ut i hallen samtidigt som du borstar tänderna (och håller i kaffekopp och Östhammars Nyheter). Skölj med det sista kaffet och släng ner allt i portföljen. Ta nu bilnyckeln och spring ut till bilen. Nu är det bråttom. Kör nu iväg till jobbet (kör lagligt!).

Nej, nu blev det ju fel. Jag sa ju att du inte skulle göra flera saker på en gång. Jag och mina konstiga tester. Ja, skyll nu inte på mig när du sitter där vi skrivbordet med morgonrock och en toffel (på andra foten har du ju självklart lyckats få på dig en finsko). Ett par kostymbyxor fick du på dig. Jag måste säga att de matchar din pyjamas. Nu har du ju dessutom fått med dig dina barn till jobbet. Östhammars Nyheter sitter du och läser som din partner skulle läsa när han eller hon vaknar. Nej, nu får du åka hem igen och göra om allt. Du, ta en sak i taget och stressa inte!

Ha en bra dag (eller sov gott beroende på när ni läser tidningen)
Linus Törneberg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback