Tankar om tomten

Hej!
Julen närmar sig med stormsteg och tomten gör sig klar för att dela ut julklappar. Det tvistas ändå om var den riktiga tomten bor. Jag läste att någon räknat ut att tomten måste bo i Kazakstan om han ska hinna dela ut alla julklappar. Det är helt fel. Jag har en alldeles egen teori om var tomten bor.


Som alla stora organisationer så startade man i liten skala. Man delade ut klappar i något land. När efterfrågan blev större så fick man öppna en filial och utöka paketutdelningen. Efterfrågan blev större och större och till slut öppnades huvudkontoret på Nordpolen. Rovaniemi, Tomteland i Mora, Grönland, ja, där finns filialer.


Sen så har man ju lagt paketutdelningen på två dagar för att ge tomtarna ytterliggare mer tid. I vissa länder firar vi den 24 december och i andra länder firar man den 25 december. Ett förslag finns från tomtarna att även använda den 23 och 26 december för att slippa julstressen. Vissa länder har inga tomtar och det beror på att konkurrerande bolag hunnit dit tidigare.


Bolaget som sköter julen heter Christmas Inc. Tomten, tomtefar, Santa Claus, Father Christmas, Papá Noel, julemanden, tonttu, гном. Vem tror ni är chef? Det är faktiskt inte tomten. Tomten ansvarar för logistikavdelningen på respektive filial. Hur många chefer gör grovjobbet? Nej, här är det en kvinna som sitter på VD-posten. Det är tomtemor som basar över Christmas Inc.


Christmas Inc. har otroligt många anställda världen över. Här kommer det krångliga. Christmas Inc. skulle finnas högt på näringslivets rankinglistor om de inte varit så hemliga. För det första så vet ingen utomstående hur man kommer till huvudkontoret. För det andra så anställer inte Christmas Inc. människor. Julindustrin består av nissar och renar. För det tredje så har Christmas Inc. annorlunda bokföring. Man skriver inte upp det intjänade i pengar utan i antal utdelade paket.


Om nu tomten inte dyker upp hemma hos er på julafton så beror det nog på strejk. Det ryktas att renarna ska ta ut strejk om inte deras krav på fler raster beviljas. Det kräver av arbetsgivaren fler tomtar för att klara av den ökade efterfrågan på klappar. Nissarna däremot vill få fler semesterdagar för övertid och obekväm arbetstid på julafton.

Semestern, den ljuva semestern som tomtar och nissar tar varje år. Den finns inte. När man är klar med julstöket så får nissarna sju veckors semester. Tomtemor och tomtarna åker på SPA och nissarna får själva boka resa via Christmas Inc. Travels. Renarna brukar oftast åka och hälsa på släkten i Norge och norra Sverige.


Om ni vill vara säkra på att ni ska få besök av en tomte så får ni kanske skaffa en egen. Jag kan ju inte lova att strejken blåses av. Tomtar kan vara mycket envisa, och renar också för den delen. Om ni måste ha en riktig tomte så får ni ta kontakt med Christmas Inc. och fråga hur det blir med strejken. Fast som ni förstår så kan jag inte skriva några kontaktuppgifter till dem här, det är en företagshemliget.

Ha en trevlig jul!
Linus Törneberg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback