Den politiska sandlådan

Politikerbarnen sitter i sin sandlåda och bråkar. De bråkar om vem som ska ha hinken och spaden. Den starkaste vinner. Om ingen är tillräckligt stark så hjälps man åt. Oftast lovar det största barnet att de mindre barnen får låna hinken och spaden om de hjälps åt att få tag på dem. Till slut har man en liten koalition av barn som besitter hinken och spaden.


Sen börjar man bygga. Man bygger fem större sandslott som man döper till Alunda, Gimo, Österbybruk, Öregrund och Östhammar. Sen bygger man lite fler, men mindre, sandslott. Dessa döper man bland annat till Hargshamn, Forsmark och Valö. Runt om sandlådan står andra barn och säger var man ska bygga mer.


Vissa av barnen har egna små hinkar med sig så att de kan bygga själva om de får för politikerbarnen. Om något politikerbarn ser ett barn bygga något utan att fråga så kanske barnet får böta med sin veckopeng. Sen river man det barnet har byggt också. Efter en tids byggande så är Östhammar ett stort och vackert sandpalats. Öregrund är finast på sommaren. De andra slotten får se ut som de gör.


Så kommer några barn som tycker att Öregrund ska få ett hus med vatten i. Några andra barn vill ha ett hus för kultur. Politikerbarnen ser att sanden börjar ta slut. Då får man prioritera. Politikerbarnen sätter sig och pratar, länge, om vad man ska lägga sanden på. Politikerbarnen säljer eller lägger ner vissa saker som kräver sand. Då får man mer sand över till annat. Så kommer mamma och pappa Media och förmedlar åsikter. De går raka vägen till lekparken och berättar för alla andra barn vad som händer i sandlådan.


Barnen i lekparken blir arga och säger vad de tycker till mamma och pappa Media. En del barn pratar direkt med politikerbarnen. Mamma och pappa Media kommer tillbaka till sandlådan och berättar vad de hört i parken. Då sätter sig politikerbarnen och pratar igen. Under tiden politikerbarnen pratar så börjar sandslotten förfalla. Barnen som tyckt och velat saker ledsnar. De flesta barnen flyttar till en ny sandlåda...


Linus Törneberg

Ett av barnen på sidan om sandlådan...